e-Fatura Nedir ?
e-Fatura 05 Mart 2010 Tarihinden itibaren Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 397 sıra numaralı VUK tebliği ile hayata geçirilmiştir. E-Fatura; VUK gereği bir faturada yer alması gereken bilgilerin içerisinde yer aldığı, satıcı ve alıcı arasındaki iletişimin merkezi bir platform (GİB) üzerinden gerçekleştirildiği elektronik bir belgedir.
Yani anlayacağımız tabirle eski kullandığımız yazılı fatura koçanlarının elektronik ortama aktarılmış halidir. Standart kâğıt fatura ile tamamen aynı hukuki niteliklere sahiptir fakat oluşturma, gönderme, saklama ve ibraz gibi adımların tamamı elektronik ortamda gerçekleşir.

e-Arşiv
e-Arşiv sistemi, Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre faturalar, kâğıt ortamında en az iki nüsha olarak düzenlenerek ilk nüshası (aslı) müşteriye verilen, ikinci nüshası ise yine kâğıt ortamında aynı kanunun muhafaza ve ibraz hükümlerine göre mükelleflerce saklanılmasını kapsar.

e-İrsaliye
e-İrsaliye, e-Dönüşümün bir parçası olup kağıt ortamında düzenlenen “sevk irsaliyesi” belgesi yerine elektronik ortamda düzenlenerek yine elektronik ortamda alıcısına iletilen ve muhafaza edilen bir elektronik belgedir.

e-Defter
e-Defter, yevmiye defteri ve defter-i kebir olarak adlandırılan Vergi Usul Kanunu (VUK) ve Türk Ticaret Kanunu (TTK) hükümleri gereğince tutulması zorunlu olan defterlerin elektronik ortamda hazırlandığı ve zaman damgası kullanılarak imzalanıp ibraz edildiği bir uygulamadır. e-Defter elektronik ortamda tutulduğu için noter onayına gerek duyulmaz. Böylelikle zaman ve maliyet tasarrufu sağlanarak işlemlerin daha hızlı yapılması sağlanır.

e-Mutabakat
e-Mutabakat hizmeti, şirketlerin müşteri arasında tanımlanmış alacak-borç hesaplarının elektronik ortamda kolay, hızlı, güvenli ve hatasız olarak karşılaştırılmasını sağlayan sistemdir. BA-BS mutabakatları ve cari hesap mutabakatları için geliştirilmiş bir web uygulamasıdır.
e-mutabik.com

e-Müstahsil
e-Müstahsil Makbuzu, tarımsal ve hayvansal ürünlerin satın alınmasında fatura yerine geçen ve ticari bir vesika olarak kullanılmakta olan müstahsil makbuzu ile aynı hukuki değerlere sahip elektronik belgedir. Müstahsil Makbuzu düzenleyen mükellefler, kağıt ve elektronik ortamda muhafaza edip Gelir İdaresi Başkanlığına raporlayabilmektedirler. e-Müstahsil uygulamasını kullanacak mükelleflerin; VUK Genel tebliği ile zorunluluk getirilen haller dışında e-Fatura, e-Arşiv ve e-Defter uygulamalarına dahil olma zorunlulukları bulunmamaktadır.
